Trots zijn op het werk dat je doet; in Friesland lopen ze er niet snel mee te koop. Doch mar gewoan, dan dochst gek genôch: dat is wat de Friese nuchterheid typeert. Toch mag die Friese trots best getoond worden. In ‘Grutsk wurk: trots op mijn werk’ vertellen verschillende mensen waarom hun werk zo leuk is, en waarom zij hier trots op zijn. Stuk voor stuk werken ze voor een overheidsorganisatie en zijn ze ambtenaar. Iets waar ook vandaag de dag nog best wat vooroordelen over rondgaan, en dat terwijl hun werk super hectisch, inspirerend of impactvol kan zijn.
Benieuwd naar hun verhaal? Lees snel verder en ontdek het verhaal van gastheer/barista Henk.
Henk van der Wolde (65) werkt sinds 2015 als gastheer/barista bij provincie Fryslân. Op het provinciehuis in Leeuwarden maakt hij, achter zijn eigen bar in de publieksruimte, heerlijke koffie en verse thee. “De gasten van de gedeputeerden en de commissaris worden door de kamerbewaarder ontvangen. Alle overige gasten mag ik een kopje koffie of thee aanbieden. Meestal hebben ze een afspraak met een ambtenaar, maar soms komen er ook mensen zo binnenlopen.” Ongeveer acht jaar geleden solliciteerde Henk voor de functie gastheer/gastvrouw. In de wereld van de koffie was hij al helemaal thuis, want naast zijn horeca-ervaring, heeft hij ook zestien jaar bij het Douwe Egberts Museum in Joure gewerkt.
Acht jaar geleden kreeg Henk zijn eigen bar en koffiezetapparaat. Al snel kreeg hij het drukker en kwam er een tweede machine bij. “Ik mocht de bar zelf uitbreiden; ik kon er echt mijn eigen draai aan geven.” Dat heeft Henk zeker gedaan, want naast heerlijke koffie, serveert hij ook verse ‘ginger love’ thee en havermelk cappuccino’s. Henk gaat mee met de tijd, maar dit is niet zijn enige reden waarom hij naast koemelk ook havermelk aanbiedt: “Op deze manier kan iedereen genieten van een lekkere cappuccino, ook gasten met een lactose-intolerantie of -allergie.”
Henk is meer dan alleen een barista: hij is, samen met de gastheren en gastvrouwen, ook het gezicht en het visitekaartje van de provincie. Op het provinciehuis wordt iedereen met open armen ontvangen. Daarom is Henk zo trots op het werk dat hij doet: “Gasten waarderen de koffie én de gastvrijheid. Sommige gasten komen zelfs een halfuurtje eerder om bij mij een kopje koffie te halen. Dat vind ik ontzettend leuk.” Ook van de regiocateringmanager en vanuit andere provincies hoort Henk regelmatig positieve verhalen over hoe gastvrij provincie Fryslân is. “Dat is echt iets om trots op te zijn. Team facilitair heeft dit goed voor elkaar.”
Horeca zit in Henk zijn bloed. Hij houdt ervan om het mensen naar hun zin te maken en daar zet hij graag een stapje extra voor: “Jaren geleden ben ik begonnen met figuurtjes maken in de cappuccino’s, zoals een smiley of een pompeblêd. Vooral de smiley is nog steeds een groot succes. Het is toch prachtig om met zoiets kleins een lach op iemands gezicht te toveren?”
Ook collega’s komen regelmatig bij Henk langs voor een lekkere kop koffie of thee. Niet alleen omdat zijn koffie lekkerder is dan de koffie uit het automaat, maar ook omdat je met Henk altijd even een praatje kunt maken. “Een gezellig kletsmoment, een luisterend oor, een schouderklopje of een troostende arm om iemand heen: ik ben er graag voor mensen. Eigenlijk ben ik ook nog een soort psycholoog”, grapt hij. Voor Henk voelt het team op het provinciehuis als een grote familie. Een plek waar hij zich, vanaf het moment dat hij voor het eerst binnenliep, meteen thuis voelde. “Ik was direct onder de indruk van de fijne sfeer en de gastheren en -vrouwen die me met een lach begroetten.”
Werken bij een Friese overheid heeft volgens Henk allerlei voordelen. “Ik ben provincie Fryslân ontzettend dankbaar. Voor de vrijheid die ik krijg in mijn werk, de leuke afdelingsuitjes en de cursussen die ik mag volgen, zodat ik me kan blijven ontwikkelen.” Zo heeft Henk bijvoorbeeld een veiligheidscursus en een HCCP cursus (voor voedselveiligheid in de horeca) gevolgd. Henk: “Ik ga nog steeds iedere dag fluitend naar mijn werk.”
Op 26 januari stond Henk voor het laatst achter zijn bar. Hij nam afscheid met een lach en een traan, om daarna te genieten van een welverdiend pensioen. Waar hij het meest trots op is? “Als geboren Amsterdammer heb ik gezien én laten zien dat Friezen geen stugge Friezen zijn.”